Hvad er miljøtræning i SearchHouse?


.. Og gør vi det ikke selv i forvejen?

Miljøtræning er opbyggende og forebyggende mental træning, hvor hunden gennem stadig mere udfordrende øvelser, på eget initiativ selv flytter sine mentale grænser, for hvad den kan.

På samme måde som mange af os som en selvfølge går til lydighed træning, med vores hvalpe, og bagefter til forskellige former for træning med den unge hund, jagthund træning og brugshunde træning eller alle andre former for træning, for at vi og hunden skal lære nogle færdigheder, der kan gøre vores samarbejde og samlivet mellem hunden og familien i hverdagen, bør vi også gå til miljøtræning med vores hunde.

Selv om vi sagtens kan gå derhjemme og træne ”på plads” og lineføring med hunden, har de fleste af os brug for at komme ned til en instruktør, der kan strukturere vores træning med hunden, og rette os i den rigtigt retning.
Det gælder også for miljøtræning, for ud over alt det vi gør derhjemme, og når vi tager hunden med ud og oplever en hel masse, så skal hunden også lære at begå sig i det altid skiftende miljø.

Vi kan gøre rigtigt meget selv, men vil vi gerne være sikker på at få en miljøstærk hund, der har det mentale overskud, til at klare alle af de uforudsete udfordringer den møder på sin vej gennem livet, så kan en struktureret og målrettet miljøtræning gøre en meget stor forskel.
En hund der er godt miljøtrænet, har et større mentalt overskud til at klare alle de uforudsete påvirkninger i livet. Den har gennem sin miljøtræning lært sig, at selv om den glide på trappen, eller bliver forskrækket, så er det ikke trappen der er farlig, eller det lille barn, eller nytårsraketten der forskrækker den, og den reagere derfor med et større overskud på de ting end den ville gøre uden en god og målrettet miljøtræning.

Gennem miljøtræning lærer hunden at flytte sine egne grænser for hvad den kan og tør, trin for trin, og på hundens eget initiativ.

Når vi arbejder med miljøtræning i SearchHouse, så er det ALTID på hundens præmisser, og helt fra start er det hunden selv der skal tage skridtet ud i nye udfordringer. Der eneste hundeføreren kan hjælpe med, er at lokke hunden med nogle ekstra gode godbidder. Vi tilrettelægger altid øvelsen, så hunden kun møder udfordringer der svare til dens niveau, og så den med mod og tillid, selv tager skridtet der rykker dens grænse, for hvad den kan.
Hunde er MEGET forskellige, og nogle hunde kan være meget lang tid om at tage nogle få mentale skridt, men andre godt kan presses lidt mere. Alt dette er noget vi er meget opmærksomme på, når vi miljøtræner hunde i SearchHouse.

Det er ikke sjældent at vores ambitioner som hundefører, er på et andet niveau end hundens. Derfor træner vi også hundeførerne i at læse hunde, når vi træner miljøtræning, så vi sikre at hunden får en succes og god oplevelse, som den kan tage med næste gang.

Selv om miljøtræning kan se ud som en form for dog-parkour eller andre former fysisk balance og stabilitetstræning, med bevægelse på, over og under alle mulige ting og sager, så er det med miljøtræningen den mentale styrke vi arbejde med. Det er selvfølgelig en sidegevinst af miljøtræningen er med til at give hunden en bedre fysik og balance, men det er ikke formålet i sig selv.

I SearchHouse kan vi tilbyde en masse miljøtrænings udfordringer til hunde på alle niveauer, vi har også lydanlæg og lysanlæg til lydtræning, til forebyggende træning af hunden, så den mentalt er bedre forberedt på lyde fra tordenvejr, fyrværkeri, og vi kan skudtræne kommende jagt og brugshunde, så de er mentalt forberedt.

Til de mere professionelle og træning af specialhunde, har vi et avanceret lys, lyd og røganlæg, hejseværk til at elevere hunde op og ned, en 25 meter lang indendørs svævebane og en hængebro til at udfordre hundene med.